Wel of geen worteldoek in je moestuin?

Het plaatsen van worteldoek in de moestuin heeft zowel voor- als tegenargumenten. Er zijn grote voorstanders van worteldoek, maar ook grote tegenstanders. In deze blog weerleggen wij graag een aantal tegenargumenten van worteldoek in je moestuin. Er zijn namelijk genoeg redenen om het wel te doen. 

Wat is worteldoek? 

Worteldoek is geweven van zwart plastic bandjes. Het water kan hier doorheen en het doek is ademend. Hierdoor wordt onkruid voorkomen. Dit is de voornaamste reden waarom het ook in de moestuin wordt gebruikt. 

De tegenstanders over worteldoek. 

Tegenstanders van worteldoek berusten zich voornamelijk op vier argumenten. Ten eerste is worteldoek gemaakt van plastic. Ze vinden dat plastic niet meer van deze tijd is. Een bijkomend argument hierbij is ook dat het plastic in de grond zou komen. 

Ten tweede zou het worteldoek volgens hen de grond vergiftigen. Ten derde houdt worteldoek het bodemleven juist stil. Het zou afsterven door het worteldoek. Tot slot zegt de moestuin liefhebber ook; worteldoek ziet er niet uit. Het hoort niet thuis in een moestuin. 

De tegenargumenten voor worteldoek weerlegd

Ja, worteldoek wordt gemaakt van polyester. Maar het is niet zo dat je continue nieuw worteldoek legt. Je gebruikt het jarenlang en daarnaast wordt plastic steeds beter gerecycled. Je doet er absoluut geen enorme schade mee. Daarnaast doe je geen schade toe aan de bodem. Als je worteldoek goed legt, zal er geen plastic in de bodem komen. 

Wortedoekl vergift zeker niet de bodem. Kies voor niet giftig worteldoek. Deze zijn te herkennen aan de veilige codes. Dit zijn codes 1, 2, 4, en 5. Vermijd code 3, 6 en 7. 

Daarnaast wordt het bodemleven onder het worteldoek niet verstoord. Water komt nog steeds bij de bodem. Hierdoor blijft de biodiversiteit gewoon in leven. Het bodemleven komt zelfs meer aan de oppervlakte! Bovendien maakt het worteldoek de bodem lekker korrelig en los. Je hoeft dus minder te spitten en je laat de bodem met rust. 

En ja misschien hoort worteldoek niet thuis in een moestuin. Maar het is wel effectief tegen onkruid en heeft voordelen. Wil je worteldoek gebruiken in jouw moestuin? Laat je dan niet zomaar tegenhouden door alle tegenargumenten en je bestelt het al simpel online

Related Posts