Tips voor het kopen van een huis

Een huis kopen kan een leuke, maar tijdrovende klus zijn. Het oriënteren alleen al kan veel tijd in beslag nemen. Aangezien het hier om een belangrijke beslissing gaat, is het verstandig om hier goed de tijd voor te nemen en tot in de puntjes uit te zoeken wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Waar moet je eigenlijk op letten bij de huizenjacht? In dit artikel vind je een aantal tips.

Hypotheek 

Ten eerste is het van belang dat je uitzoekt hoeveel geld je uit kunt geven aan een huis. Zo weet je in welke prijsklasse je het best kunt gaan zoeken. Online bestaan verschillende rekentools waarmee je inzicht krijgt in je maximale hypotheek. Hierbij krijg je ook de bijbehorende maandelijkse vaste lasten van de hypotheek te zien, zodat je kunt nagaan of dit binnen je budget valt.

Op zoek naar een woning

Als je eenmaal een idee hebt van de hoogte van je hypotheek, kun je gericht gaan zoeken naar een huis. Je kunt zelf aan de slag gaan maar er ook voor kiezen de hulp in te schakelen van een makelaar. Deze laatste optie kan veel tijd schelen en daarnaast is een makelaar doorgaans goed op de hoogte van de markt en de kwaliteit van de woningen. Een makelaar kost uiteraard wel geld. Ga om verrassingen te voorkomen van tevoren na wat de kosten zullen zijn.

Bezichtigen

Heb je een geschikt huis gevonden? Dan is het tijd om te gaan bezichtigen. Een huis kan in het echt nogal afwijken van de foto’s die je op Funda ziet, dus zorg ervoor dat je het huis zo snel mogelijk kunt gaan bekijken. Naast dat het huis goed moet voelen, is het natuurlijk ook van belang dat het huis kwalitatief in orde is. Hiervoor kun je een checklist gebruiken; deze zijn veelal op het internet te vinden. Ook zou je een bouwkundige keuring kunnen laten doen, om erachter te komen hoeveel onderhoud er (op termijn) nodig is. Door zo’n bouwtechnische keuring ben je goed op de hoogte van de eventuele kosten die je kwijt zal zijn aan achterstallig onderhoud.

Wat is het huis waard?

Nadat je het huis met eigen ogen hebt kunnen zien, kun je de waarde ervan gaan bepalen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Er bestaan bijvoorbeeld websites waarmee je de waarde kunt berekenen, maar je zou ook bij het kadaster informatie kunnen opvragen over het huis. Je vindt hier namelijk transacties van huizen in dezelfde straat. Verder zou je ook nog de prijs per vierkante meter kunnen berekenen. Dit bedrag kun je vervolgens vergelijken met andere woningen in dezelfde straat.

Breng een bod uit

Als je de kosten van het huis bepaald hebt, is het tijd om een bod uit te gaan brengen. Jij of de makelaar zullen moeten onderhandelen om tot een goed eindbod te komen. Kijk hierbij uit dat je niet over de grens heen gaat van hoeveel je in eerste instantie wilde betalen voor het huis. Bepaal dus van tevoren een absoluut maximum. Om te bieden op een huis kun je de makelaar een brief sturen, met de hoogte van je bod en hoe je tot dit bod bent gekomen. Vervolgens wordt je bod geaccepteerd, afgewezen of je krijgt een tegenbod. Wanneer je een tegenbod krijgt is het vervolgens de bedoeling dat je bepaalt of je meer zou willen bieden en kun je in dat geval opnieuw een bod uitbrengen, door middel van een nieuwe biedingsbrief. Zorg ervoor dat je alle communicatie schriftelijk laat verlopen, zodat alles zwart op wit staat. Ook krijg je hierdoor de kans om over je reactie na te denken en maak je geen overhaaste beslissingen.

Related Posts