Slijtage aan een graafmachine: hoe herken je het?

Op een bouwplaats vind je veel machines die enorm zware klussen moeten uitvoeren en dus ook veel te verduren krijgen. Doordat de machines veel worden gebruikt, beginnen ze in de loop der tijd ook te slijten. Wanneer je de slijtage ontdekt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpakken, om extra kosten te voorkomen. Wel is het belangrijk om dus te weten wanneer iets slijt en wat je eraan kan doen. In dit artikel vertel ik je meer over slijtage aan graafmachines.

Slijtage aan de ketting

Een van de plekken waar het vaakst slijtage voorkomt is de ketting van de graafmachine. Deze ketting zorgt er onder andere voor dat de machine kan bewegen. Wanneer de ketting te veel versleten is, kan dit dus ook voor veel gevaar zorgen en ervoor zorgen dat het voortuig niet meer kan verplaatsen. Je kan de slijtage herkennen door de bussen van de ketting te besturen. Wanneer je een kant van de machine omhoogduwt kan je dit doen. Hierbij moet je letten op barsten, breuken en doorgesleten onderdelen.

Slijtage aan de bovenrol

Belangrijk voor de ketting is de bovenrol. De bovenrollen zorgen ervoor dat de kettingen en de rupslaten worden gedragen. Slijtage op de bovenrol kan je herkennen aan een vaststiddende, gebroken of doorgezakte rol. Goed onderhoud van de graafmachine kan deze slijtage makkelijk voorkomen.

Slijtage aan de sprockets

Ten slotte hebben we het nog even over de tandwielen van het voertuig: de sprockets. De sprockets zorgen voor de aandrijving van de ketting. De slijtage van een sprocket is makkelijk te herkennen aan de scherpte van de tandwielen. Wanneer ze ver versleten zijn lijken ze bijna op een zaagblad.

Het is belangrijk dat je het voertuig regelmatig controleert op slijtage. Wanneer je dit niet doet kan je jezelf en je collega’s in gevaar brengen tijdens het zware werk.

Related Posts