schade door aardbeving

Schade door een aardbeving

In Nederland komt het nagenoeg niet voor: aardbevingen. Soms is dit in Nederland wel het geval, met name in Groningen, Drenthe en Friesland door gaswinning in die gebieden. Aardbevingen komen in andere landen wel vaker voor. Soms haalt dit het internationale nieuws en soms ook niet. Dit is vaak afhankelijk van de impact van de aardbeving. Wanneer dit voorkomt in Nederland bestaan er instanties waar je een melding kunt maken als er Mijnbouwschade is ontstaan. Zij kunnen je adviseren en handelen de melding af. Je kunt dan beroep doen om een schadevergoeding te ontvangen.

Hoe ontstaat een aardbeving?

Aardbevingen komen vaak voor in landen of gebieden die in de buurt liggen van breuklijnen. Als plaatdelen van de aarde verschuiven, kan een aardbeving ontstaan. Een aardbeving kan verschillende schades met zich mee brengen, omdat alles wat vastzit aan de aarde ineens begint te bewegen. Zo kunnen er schades ontstaan aan gebouwen, wegen en natuur.

Wat moet je doen bij een aardbeving?

Zoals gezegd kan een aardbeving veel schade met zich meebrengen. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe je met een aardbeving moet omgaan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zowel binnen als buiten. Wanneer je buiten bent tijdens een aardbeving moet je ervoor zorgen dat je uit de buurt blijft van spiegel of ramen, aangezien de glasscherven je om de oren kunnen vliegen. Je kunt ook onder een tafel gaan liggen of zitten. Mocht je niet zo gemakkelijk een tafel kunnen vinden waar dit kan, ga dan op de grond naast een stevige muur zitten en bescherm je hoofd. Als je buiten bent tijdens een aardbeving zijn er andere dingen die je kunt doen, zoals een open plek opzoeken en vervolgens te gaan liggen. Kom niet in de buurt van gebouwen, bomen, lantaarnpalen of elektriciteitsmasten. Mocht je in een auto zitten, blijf dan rustig zitten met je gordel om en kom niet in de buurt van gebouwen en bruggen.

Aardbevingen voorkomen

Aardbevingen kun je niet voorkomen, want het is iets wat natuurlijk ontstaat. Wel kunnen overheden op zoek gaan naar een andere manier om gas te winnen. Momenteel ontstaan er nog soms aardbevingen in voornamelijk Groningen door de gaswinning daar. De overheid zoekt hier een alternatief voor, om aardbevingen te beperken.

Related Posts