Mahonie sipo gaat verder dan andere houtsoorten

Mahonie sipo is een exotische houtsoort die vooral uit West- en Centraal-Afrika afkomstig is. Het is een zeer populaire houtsoort en is de laatste decennia een echte concurrent van meranti geworden. Het grootste kenmerk van mahonie sipo is dat het bijna geen kruisband heeft. Daardoor is het zeer makkelijk te bewerken. Vooral bij het schaven merk je als schrijnwerker of meubelmaker het verschil met andere houtsoorten. Het is zeer fijn te bewerken en mooi glad af te werken. Daardoor is het ideaal voor als het oppervlak en de randjes moeten gelakt of geschilderd worden. Het resultaat is gewoon perfect. Sipo wordt soms verward met sapeli. Sapeli is eveneens een mahoniesoort, maar heeft een iets grovere draad en is minder duurzaam. Onafgewerkte mahonie sipo heeft een rode tint. Deze wordt onder invloed van het zonlicht na een tijd goudbruin.

Mahonie sipo, enorm veel toepassingen

Doordat mahonie sipo zo makkelijk te bewerken is, wordt het voor vele doeleinden gebruikt. Het is geschikt voor deuren en trappen, ramen en kozijnen. Het heeft zelfs een zekere brandwerende werking. Sommigen spreken zelfs van 30 minuten. Het is zowel handmatig als machinaal goed bewerkbaar. Het kan gelijmd, gespijkerd en geschroefd worden. Er kan echter een blauwachtige verkleuring optreden als het in contact komt met ijzer. Schroeven en spijkers van een andere materiaal zijn aan te raden.

Unieke toepassingen van sipo hout

Niet alleen bij projecten van schrijnwerkerij en meubelbouw is sipo zo geliefd. Het is ook een favoriete houtsoort in de bouw van muziekinstrumenten. Dit komt doordat het tegelijkertijd zo sterk is én ook zeer fijn af te werken is. Het hout heeft een zeer fijne draad, maar de draadrichting kan soms wat afwijken. Daardoor krijg je een bijzondere, wat gevlamde, structuur. Dankzij deze mooie uitstraling ziet men het ook vaak in de botenbouw en voor vloeren. Er worden zelfs hele boomschijven gebruikt voor het maken van klassevolle salontafels. Met mahonie sipo hout kun je als vakman uitpakken en schitterende resultaten behalen.

Related Posts