Is vloerverwarming te gebruiken op hardhouten vloeren?

Hardhouten vloeren zijn een populaire vloerafwerking in zowel hedendaags woningontwerp als woningrestauratieprojecten. Is een houten vloer geschikt voor vloerverwarming? Het is een ideaal materiaal om te gebruiken voor de vloerverwarming in woning

Elektrische vloerverwarmingssystemen werken goed met hardhouten vloeren, omdat hout de warmte van de vloerverwarming geleid en vasthoudt en deze de kamer in straalt. De natuurlijke eigenschappen van hout betekenen ook dat het een snelle opwarmtijd heeft en tegelijkertijd voorkomt dat de warmte te snel ontsnapt, waardoor hout nuttig is bij het maximaliseren van de energie-efficiëntie van een vloerverwarmingssysteem.

Installatietips

Als u een nieuwe hardhouten vloer met vloerverwarming installeert, zijn er een aantal belangrijke zaken waar u aan moet denken om een ​​succesvolle eerste installatie te garanderen. Vanwege het vochtgehalte van hout en het effect dat dit heeft op groei en beweging, raden we aan om de houten vloer te laten acclimatiseren aan de omgeving in de kamer waarop deze wordt gelegd. Onderdeel van dit proces is een verwarmingscyclus van de installatie, waarbij de temperatuur van het vloeroppervlak op 15 graden en de luchttemperatuur tussen de 15 en 22 graden moet worden gehouden. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn.

Na installatie moet de vloer minimaal 48 uur acclimatiseren voordat het verwarmingssysteem weer wordt ingeschakeld. De vloertemperatuur zal met 1 graden per dag moeten worden verhoogd, totdat de gewenste vloertemperatuur is bereikt. Het is raadzaam om de temperatuur beperkingen bij uw vloer fabrikant te raadplegen, aangezien de omgevingstemperatuur afhankelijk is van het seizoen. Vraag altijd bij de vloerfabrikant of de vloer geschikt is voor gebruik met het verwarmingssysteem.

Met betrekking tot de hygroscopische eigenschappen van hout, is het ook de moeite waard om te beseffen dat de zelfegalisator overtollig vocht aan het hout toevoegt. Daarom raden we aan de dekvloer te laten drogen met een snelheid van 1 mm per dag. Een uitzettingsvoeg van 10 mm rond de kamer wordt ook aanbevolen om toekomstige problemen met het uitzetten en krimpen van een hardhouten vloer te voorkomen.

Bron: https://tripleaverwarming.nl/

Related Posts