Hoeveel bieden boven de vraagprijs

Hoe kan ik toch een huis kopen?

Sinds 2021 is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Lees hier hoe je toch een woning kan kopen en lees alle facetten die belangrijk zijn om een huis te kopen.

De volgende onderdelen ga ik met jullie behandelen:

  1. Hoe bereken ik mijn maximale hypotheek?
  2. Hoe ga ik om met overwaarde en of spaargeld?
  3. Hoeveel bieden boven de vraagprijs?
  4. Hoe kan ik het beste het huis van mijn ouders kopen?
  5. Verstrekken van biedcertificaat.
  6. Hoe ziet de koopakte er uit met ontbindende voorwaarden.
  7. Hypotheek met 4 personen als alleen of samen niet lukt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Hypotheek berekenen en weten waarom je maximale hypotheek wordt beïnvloed door marktwaarde van je aan te kopen huis? De maximale hypotheek op inkomen kan als de taxatiewaarde gelijk is aan de maximale hypotheek op inkomen. Is de taxatiewaarde lager dan is de lagere taxatiewaarde de maximale hypotheek. Taxatierapport kan jouw hypotheek dus verlagen.

Voorbeeld van maximale hypotheek en taxatie

Jij kan op inkomen € 350.000,- aan hypotheek krijgen. Je ziet een huis te koop staan voor € 300.000,- en je bied € 350.000,-. In eerste instantie zal je zeggen dat dit allemaal volgens de hypotheekregels is. Nu blijkt achteraf dat de taxatiewaarde € 300.000,- bedraagt.

Omdat de taxatiewaarde lager is dan de maximale hypotheek op inkomen telt de taxatie als hoogste hypotheekbedrag. Maximale lening is dus € 300.000,-. Wat betekend dit in de praktijk? Dat betekend dat je met een bod van € 350.000,- zelf € 50.000,- aan eigen geld moet meenemen.

Lagere taxatie goed maken met spaargeld of overwaarde

Valt de taxatie dus tegen dan zal je het verschil tussen je bod en taxatiewaarde met eigen geld of overwaarde van jouw huidige woning moeten gebruiken. Heb je geen overwaarde of genoeg eigen geld? Je krijgt dan een afwijzing van de bank. 

De afwijzing op zich koste jou geen geld, wel zal je iedereen die voor jou heeft gewerkt moeten betalen. Dit is o.a. de notaris, taxateur en gedeelte hypotheekadvies.

Met overwaarde betalen kan

Heb jij een slechte taxatie dan kan je ondanks dat je woning nog niet is verkocht een overbruggingshypotheek krijgen als je overwaarde hebt.

Hoeveel overbieden op een woning

Sinds 2021 is de norm overbieden. Hoger bieden dan de vraagprijs gebeurd tot ongeveer 25% van de vraagprijs. Ook hier is de marktwaarde (taxatiewaarde) belangrijk. Je kan jezelf overbieden door teveel te bieden wat je zelf niet kan betalen.

Valt taxatie tegen dan met spaargeld of overwaarde goedmaken. Zorg dat je ook met overbieden vooraf de taxatie weet zodat je veilig een bod kan uitbrengen. Lukt het niet om een huis te kopen met overwaarde of eigen geld?

Koop het huis van je ouders

Ben jij starter en kan je niet kopen omdat je niet voldoende inkomen hebt? Wellicht is er ook te weinig spaargeld? Huis kopen van ouders is de oplossing om toch onroerend goed te kopen. Waarom is het makkelijker om het ouderlijk huis te kopen?

Ouders hebben veel overwaarde omdat ze daar al langer wonen. Omdat ze overwaarde hebben kunnen ze het huis voordeliger verkopen aan eigen kind. Goedkoper huis verkopen moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hoeveel mogen ouders goedkoper verkopen?

Ouders mogen hun woning verkopen tot aan de WOZ-waarde. Er hoeft dan geen schenkbelasting betaald te worden.  Past de hypotheek niet voor het eigen kind dan kan onder voorwaarden de koopsom nog € 105.000,- lager worden.

Is eigen kind nog geen 35 jaar en nog geen verhoogde vrijstelling gehad? Onder voorwaarden mogen ouders dan belastingvrij € 105.000 schenken of het huis voor dat bedrag goedkoper van de hand doen. Op deze wijze kunnen starters toch een huis kopen.

Voorbeeld van ouders die aan kind huis verkopen

Eigen kind kan € 250.000,- aan hypotheek krijgen. Ouders hebben een eigen woning die een WOZ-waarde heeft van € 355.000,-. Ouders willen graag de ouderlijke woning aan eigen kind verkopen. Hoe kan je nu succesvol aan eigen kind het huis verkopen?

Ouders mogen kinderen eenmalig € 105.000,- schenken

De WOZ-waarde bedraagt € 355.000,-. Eenmalige schenking van € 105.000,- dat betekend dat het huis nog eens € 105.000,- goedkoper verkocht mag worden aan eigen kind.

In dit voorbeeld past de hypotheek dan precies, € 250.000, -.

Wat zet je in de koopakte?

Koopsom registergoed € 355.000,-.

Een gedeelte van de koopsom zal worden voldaan middels een schenking van verkoper aan koper voor een bedrag van € 105.000,-, welke schenking met de te betalen koopsom zal worden verrekend op de dag van de juridische levering.

Zo kan je toch een huis kopen. Het bedrag van de WOZ-waarde moet als koopsom vermeld worden. Daarna het bedrag van de fictieve schenking. Die schenking wordt dan verrekend.

Lexwonen regelt notaris en koopakte

Het is belangrijk dat de koopakte goed in elkaar steekt. In Zwolle, Veenendaal, Zaltbommel en Tilburg hebben wij notarissen zitten die hier dagelijks mee werken. Vraag Lexwonen om informatie.

Kan je nog geen huis kopen?

Lukt het nog steeds niet om een huis te kopen? Overweeg eens een woning te kopen met 3 of 4 personen. Denk aan een huis kopen samen met:

  • Vrienden
  • Ouders
  • Broer of zus

Hypotheek met ouders is één van de vier meest aangevraagde hypotheken. Koop jij samen met je ouders een huis dan kan je op 1 huis een overbruggingshypotheek aanvragen. De tweede eigen woning, als die er is zal eerst verkocht moeten worden als dat geld nodig is voor de hypotheek.

Als er een huis overblijft?

Wordt een huis niet verkocht of wilt u deze niet verkopen dan valt deze automatisch in box 3. Dat betekend dat u over de waarde vermogensrendementsheffing moet betalen.

De woning waarin je verblijft is de eigenwoning en die valt in box 1. Het kan echter zijn dat u de overwaarde van de oude woningen niet in de nieuwe hypotheek wil stoppen. Dat kan, dit gaat dan ten koste van de hypotheekrente aftrek.

Vaak willen kopers die met 4 personen kopen de overwaarde zelf op zak houden.

Met biedcertificaat meer kans op kopen

Wil jij een bod uitbrengen laar dat dan over aan de mensen die zowel de financiering doen als kennis hebben van de aankoop. Een biedcertificaat geeft jou meer kans omdat daar helder in staat dat je de hypotheek kan betalen.

Verder staat daar in hoe jij aan je eigen geld komt i.v.m. overbieden. Breng jij zo maar een bod uit zonder motivatie en uitsluitend onder vermelding van wel of geen ontbindende voorwaarden? In deze tijd ben je bijna kansloos omdat de hele wereld zo een bod uitbrengt.

Related Posts