pvc vloeren

Het verschil tussen een houten vloer en een parketvloer

Je wilt een nieuwe vloer gaan aanleggen maar wat voor materiaal wil je gebruiken? Je wilt in de richting van hout gaan en hebt op de webshop voor parket al het een en ander opgezocht. Je twijfelt tussen een houten vloer en een parketvloer. Nu is het tijd om alle informatie en verschillen op een rijtje te zetten!

Uit welke soorten kun je kiezen? 

Er bestaat niet één houtsoort of één parketsoort. Je kan ervan uitgaan dat houten vloeren bijna altijd gaan over vloeren gemaakt uit massief hout. Dit is eigenlijk een blok puur hout die niet in lagen opgebouwd is in de vorm van planken tussen de 15 – 20 millimeter. De meest gebruikte bomen voor hout zijn beuken, noten, grenen, essen en eiken. Bij een vloer van parket worden de planken echter wel opgebouwd uit meerdere lagen hout. Parketvloeren bestaan uit drie lagen hout die op elkaar geperst zijn. De dikte van de planken verschillen per soort parket. De meest bekende parketsoorten zal ik als voorbeeld nemen. Fineerparket is tussen 8 – 20 millimeter dik, lamelparket ligt tussen 10 – 20 millimeter en massief parket heeft een dikte tussen 15 – 22 millimeter.

Prijzen en prijsverschil

Het verschil tussen de prijzen van houten vloeren en parketvloeren liggen over het algemeen allemaal tussen 25 – 100 euro. Dit verschilt natuurlijk per soort. De prijzen van houten vloeren liggen gemiddeld tussen 35 – 100 euro per vierkante meter. Het verschil zit hem dus in de soorten houten maar je zou voor 35 euro al aan een vierkante meter van een vloer van hout kunnen komen. De prijzen van parketvloeren beginnen bij een lager bedrag namelijk 25 euro. Parketvloeren zijn er in drie uitvoeringen met de volgende prijzen per vierkante meter. Fineerparket kan je al in huis hebben door een bedrag van 25 – 40 euro neer te leggen. Voor lamelparket ben je ietsje meer kwijt, tussen 40 – 60 euro. De duurste parketsoort is het massief parket met prijzen tussen de 50 – 100 euro.

Levensduur

Hout gaat over het algemeen heel erg lang mee maar hoe lang? Een standaard houten vloer heeft een levensduur tussen de 10 – 60 jaar. Hoe beter jij voor jouw vloer zorgt en hoe hoe goed het daadwerkelijke kwaliteit van het hout is spelen hier een grote rol in. Parketvloeren gaan negen van de tien keer minder lang mee. Zo gaat fineerparket tussen de 10 – 15 jaar mee, lamelparket 30 – 40 jaar en massief parket 40 – 60 jaar. 

Verschillen

Het allergrootste verschil tussen een houten vloer en een parketvloer is het feit dat een houten vloer één stuk hout is en dat een parketvloer opgebouwd is uit meerdere lagen hout. Er bestaan vele houtsoorten maar maar drie parketsoorten. Over de parketsoorten kan je de conclusie trekken dat als je meer geld voor je vloer over hebt dat je beter kwaliteit ontvangt die voor een langere tijd houdbaar is. Ditzelfde verhaal geldt ook voor de houten vloeren aangezien er zoveel soorten hout zijn tussen de prijs van 25 – 100 euro.

Related Posts