Het kiezen van de juiste gordijnen

Je bent op zoek naar gordijnen. Natuurlijk moet je dan wel de juiste gordijnen kiezen. Heb je dat gedaan? Dan kun je er een ruimte mee aankleden en warmte geven. Jouw interieur krijgt dan de finishing touch. Uiteraard kun je kiezen uit verschillende typen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende stoffen, kleuren en transparantie. Ook kun je kiezen uit vitrage, inbetween en verduisterende gordijnen. 

Een ruimte verduisteren

Een verduisterend gordijn, ook wel overgordijn genoemd, heeft als doel het verduisteren van een ruimte. Er wordt dan ook voor privacy gezorgd. Overgordijnen hebben een dichte en vaste structuur en zijn vrijwel 100% licht- en zichtdicht. Bovendien hebben overgordijnen een geluiddempende werking. Ze kunnen de akoestiek in een ruimte verbeteren en geluiden van buiten weren. Omdat je kunt kiezen uit een ruim aanbod in stoffen, motieven en mogelijkheden, sluit het overgordijn perfect aan bij jouw interieur. De overgordijnen, die vanwege hun verduisterende werking vaak gekozen worden voor de slaapkamer, kunnen een slaapkamer opfleuren of juist neutraliseren. Je kunt een overgordijn ook gebruiken als vervanging van een deur voor een kast. Je kunt een ruimte ook verduisteren met een dim-out gordijn. Dankzij hun verduisterende eigenschappen houden ze het grootse deel van het licht buiten. Ze zijn echter niet 100% verduisterend. Je kunt ze gebruiken in ruimtes waarin privacy is gewenst en waarin je zoveel mogelijk licht buiten wilt houden.

Filteren van daglicht met gordijnen

Wil je dat het daglicht wordt gefilterd en dat er gezorgd wordt voor meer privacy in de ruimte? Kies dan voor een inbetween, ook wel lichtdoorlatend gordijn genoemd. Een inbetween is dunner dan een overgordijn, maar dikker dan vitrage. Een inbetween kan gebruikt worden met een andere raamdecoratie, zoals bijvoorbeeld een jaloezie. Vaak worden de jaloezieën in de dag en de inbetweens op de dag geplaatst.

Het beperken van de inkijk in een ruimte

Een vitrage, ook wel glasgordijn genoemd, heeft als doel het beperken van de inkijk in een ruimte. De van dunne en transparante stof gemaakte vitrage laat nog voldoende daglicht door om een ruimte te kunnen verlichten. Een vitrage heeft dus als voordeel dat je zowel voldoende daglicht als privacy hebt. Een vitrage heeft overigens niet alleen de functie om de inkijk in een ruimte te beperken. Kies je voor een vitrage? Dan kan het ook een mooie toevoeging zijn aan je interieur. Voorheen waren enkel witte vitrages verkrijgbaar. Nu zijn er echter ook mogelijkheden wat betreft gekleurde vitrages. Je kunt nu dus kiezen uit verschillende effen kleuren. Met deze vitrages kun je jouw ruimte ongetwijfeld verrijken. 

Related Posts