Het berekenen van een passende hypotheek

Waarom is het hypotheek berekenen zo belangrijk? Omdat je moet weten of je de komende 30 jaar de lasten van de hypotheek kunt blijven betalen. De vertrekker van de hypotheek wil dat natuurlijk ook graag weten. Bij het berekenen van een hypotheek spelen zowel interne als externe factoren een rol. Externe factoren die een rol spelen zijn de hoogte van de hypotheekrente, de hypotheekrenteaftrek en de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van het huis. Een externe factor is de hoogte en de aard van het inkomen.

De te betalen hypotheekrente

Leen je een bedrag voor de aankoop van een woning? Dan ben je de verstrekker van dat bedrag een vergoeding verschuldigd. Die vergoeding is de hypotheek rente. Door het vragen van rente verdient de verstrekker van de lening aan de door jou aangevraagde hypotheek. De rente die door de geldverstrekker gevraagd wordt verschilt per geldverstrekker. Je kunt dus geld besparen door de door geldverstrekkers gevraagde rente voor een hypotheek met elkaar te vergelijken. Je moet dan natuurlijk wel op de hoogte zijn van de actuele hypotheekrente. Bezoek daarom een website met de actuele hypotheekrente die door ruim 40 verstrekkers van hypotheken wordt gevraagd.

Het bepalen van de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente wordt door de geldverstrekker zelf bepaald. Hoe doet hij dat? De geldverstrekker bepaalt eerst wat de inkoopprijs is van het geld dat hij nodig heeft om een lening te verstrekken. Een geldverstrekker kan op dit moment gemakkelijk aan geld komen. De rentetarieven zijn daarom erg laag. Stijgt de inkoopprijs van het geld fat de geldvertrekker nodig heeft om de lening te kunnen verstrekken? Uiteraard stijgt dan de hypotheekrente, Bij het bepalen van de hoogte van de hypotheekrente is ook de opslag die de geldverstrekker berekent bovenop de inkoopprijs van belang. De hoogte van die opslag wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid winst die de geldverstrekker wil maken, de kosten die hij moet maken om de hypotheek te beheren en het risico dat hij loopt. 

De rente kan worden vastgezet

Sluit je een hypotheek af? Dan bestaat de mogelijkheid om de rente vast te laten zetten. Je kunt zelf een bepaalde periode kiezen. In het verleden werd de rente vaak voor 10 jaar vastgezet. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor een periode van 20 of 30 jaar. Waarom? Omdat de rente op dit moment erg laag is.

Related Posts