optrekkend vocht

Geen lekkage maar optrekkend vocht – dit is wat je moet weten

Veel huiseigenaren hebben wel eens te maken met een lekkage of andere vormen van wateroverlast. De schade die hiermee wordt veroorzaakt kan soms wel oplopen tot in de duizenden euro’s, en soms zijn er ook gezondheidsrisico’s aan verbonden. Als je last hebt van schimmels in jouw huis, dan is dat niet altijd het gevolg van een lekkage.

Waar komt het vocht vandaan?

Veel mensen weten niet hoe het eruit ziet als een vochtplek wordt veroorzaakt door optrekkend vocht. Om dezelfde reden controleren ze hier niet op en denken ze gewoon dat er lekkage in het huis is. Het is mogelijk dat zij geen verdere maatregelen nemen om het probleem op te lossen: er alleen maar overheen schilderen en hopen dat het weggaat of erger nog, het negeren totdat het groter en duurder wordt om op te lossen. Optrekkend vocht is de naam van het probleem, maar wat houdt het precies in?

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een veel voorkomend en natuurlijk verschijnsel dat wordt veroorzaakt doordat water door capillaire werking in poreuze materialen zoals bakstenen of stenen dringt. Als het niet goed wordt aangepakt, kan het leiden tot ernstige structurele schade en scheuren in binnenmuren en pleisterwerk. Daarnaast kan het schimmelvorming veroorzaken, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Optrekkend vocht behandelen

Als het op de juiste manier wordt behandeld, kan optrekkend vocht geen probleem zijn. Maar als het niet serieus wordt genomen, zal het probleem alleen maar groter worden en zal je duurdere maatregelen moeten nemen om het probleem op te lossen, je moet dus altijd optrekkend vocht behandelen. Als je bijvoorbeeld ziet dat de muren nat zijn of dat er voortdurend water vanaf druppelt, schakel dan zo snel mogelijk een professional in die de precieze oorzaak van het probleem kan opsporen en verhelpen. Des te langer je wacht, des te groter zal het probleem en dus ook de kosten worden.

Related Posts