Lees hier alles dat je moet weten over Epoxy!

Epoxy, het is een middel dat elke doe het zelf klusser wel kent. Epoxy is een middel met veel verschillende gebruiken. Het kan worden gebruikt voor het coaten van een voorwerp, maar ook bij het lamineren. Er zijn ook soorten epoxy die als lijm dienen. Je kunt er zelfs mee plamuren. Een nieuwe trend die sinds kort is ontstaan maakt ook gebruik van epoxy. Deze trend staat bekend als epoxy art. Hier komen wel later op terug. In deze blog wordt een uitleg gegeven over wat epoxy is, en een aantal leuke voorbeelden waar je het voor kunt gebruiken.

“Standaard” epoxy

Er zijn soorten epoxy die ook wel universeel worden genoemd. Dit betekent dat je ermee kunt coaten, lijmen, plamuren, dunne lagen mee kunt gieten en zelfs hout mee kunt lamineren. Deze ‘standaard’ vorm van epoxy is toepasbaar in de jachtbouw- en reparatie epoxy art, en zelfs bij betonvloeren. Deze epoxy is zeer sterk, waterdicht en is ook transparant. Deze transparantie heeft wel een hele lichte gele tint. Dit is alleen te zien in hele dikke lagen op bijvoorbeeld een witte achtergrond.  

Giethars

Een andere soort epoxy staat bekend als giethars. Deze giethars is bedoeld voor grote gietingen met een lange uithardingstijd. Door de lange uithardingstijd kunnen dikke en grote lagen worden gegoten zonder dat er bubbels ontstaan. De toepassingen van giethars zijn decoratief. Hierbij kan worden gedacht, foto’s of schilderijen. Ook kan het worden toegepast op tafelbladen. Dit komt vaak voor in de vorm van river tables. Dit is een voorbeeld van de resin art zoals vernoemd in de eerste alinea. Hierbij wordt deze giethars ook wel liquid glass of clear cast epoxy genoemd. Dit waren twee bekende en veel gebruikte vormen van epoxy. In werkelijkheid zijn er nog veel meer vormen. Het doel van het uitlichten van deze twee is om aan te geven hoeveel verschillende vormen er zijn. Dit betekent; doe goed vooronderzoek voordat je aan de slag gaat met je epoxy werk.

Epoxy art

Zoals in de alinea van giethars is genoemd is de river table een bekende vorm van epoxy art. Bij een river table wordt er, vaak in een houten tafel, epoxy gegoten. In de epoxy zit vaak een vorm van kunst. Dit kunnen bijvoorbeeld beeldjes van haaien en onderwatermijnen zijn. De epoxy krijgt dan een blauwe kleur. Op deze manier lijkt het alsof er een oceaan door je tafel stroom. Dit is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden.

Related Posts