Een warm en energiezuinige verwarming

De dagen worden korter en hoewel de zon lang stand heeft gehouden, is het de laatste weken steeds vaker grauw, grijs en koud in Nederland. Hoog tijd om de verwarming aan te zetten. Hoewel, 'de' verwarming bestaat niet. Er zijn tegenwoordig allerlei verschilllende manieren om uw huis te verwarmen. Zo maakt de houtkachel een revival, hoewel hij wel vaak wordt gebruikt als bijverwarming wordt in combinatie met een andere hoofdverwarming. Daarnaast zijn de warmtepomp en het warmtenet termen die u steeds vaker voorbij hoort komen in de berichtvorming rondom de energietransitie. Verder is er de nog steeds populaire CV-ketel. Een wat minder bekende manier om uw huis te verwarmen is infrarood verwarming. Dit is vreemd, want het is een serieus alternatief voor de CV-ketel, de houtkachel of de warmtepomp. In deze blog vertel ik u er alles over!

Goedkoop en duurzaam

Het probleem van het verwarmen van uw huis met gas, is dat het niet past in de transitie naar een duurzame samenleving. Bovendien hebben we afgesproken dat we de oppompen van gas uit Groningen willen afbouwen. Het probleem van een warmtepomp is dan weer dat het vooralsnog erg duur is. Een alternatief dat duurzamer is dan een CV-ketel en goedkoper dan een warmtepomp, is het verwarmen van uw huis met infrarood panelen. Dit zijn smalle, langwerpige panelen die u aan de muur van uw huis kunt bevestigen. In plaats van de lucht te verwarmen, zenden de panelen infraroodstralen naar de objecten in uw woning – zoals tafels, stoelen en kasten. Deze verwarmen op hun beurt de lucht in de kamer. In de praktijk zorgt het ervoor dat uw woning net zo behaaglijk warm wordt als een huis dat verwarmd wordt door een radiator of een houtkachel. Een infrarood paneel wordt gevoed met elektriciteit. Als u duurzaamheid belangrijk vindt, kunt u deze energie zelf opwekken met zonnepanelen. Ook als u 'gewoon' grijze stroom van het net afneemt, is een infrarood verwarming stukken duurzamer dan de een houtkachel of CV-ketel.

Hoofd- of bijverwarming

U kunt infrarood verwarming gebruiken als hoofdverwarming van uw huis, door in meerdere kamers panelen aan de muur te hangen. Als Energiezuinige bijverwarming zijn de panelen echter ook geschikt. U kunt er bijvoorbeeld een ophangen in een hobbykamer of op zolder, waar zich geen radiator of vloerverwarming bevindt. De panelen zijn dun en kunnen direct aan de muur bevestigd worden. De slotsom: infraroodverwarming is een goedkope, energiezuinige en nog tamelijk zeldzame manier voor het verwarmen van uw huis. Hopelijk helpt deze blog mee om in dit laatste aspect verandering te brengen.

Related Posts