dekbedovertrek

Een nieuw dekbedovertrek gewenst? Selecteer ‘m op basis van deze punten

Veel mensen geven er de voorkeur aan om ’s nachts onder een dekbed te slapen. Gezien het comfort dat dekbedden bieden is dat uiteraard ook erg logisch. Wel is het aan te raden een dekbed altijd te voorzien van een dekbedovertrek. Dit vergroot de mate van comfort namelijk nog verder. Daarnaast zorgt een overtrek ervoor dat je dekbed beschermd wordt. Daardoor hoef je je dekbed niet vaak grondig te reinigen en zal het ook een stuk langer meegaan. 

bed

Als je op zoek gaat naar een nieuw dekbedovertrek, dan is het verstandig deze zoektocht niet te lichtzinnig op te vatten. Het dekbedovertrek heeft namelijk een behoorlijke invloed om jouw comfort in bed. De kwaliteit van je nachtrust wordt er dus ook mede door bepaald, en daarmee automatisch ook je functioneren overdag. Lees daarom hieronder op welke drie aspecten je zeker zou moeten letten als je een nieuw dekbedovertrek gaat kopen.

Afmetingen

Wanneer je daadwerkelijk op zoek gaat naar een nieuw dekbedovertrek, dan zul je je toekomstige exemplaar moeten zien te vinden tussen de overtrekken die in ieder geval het correcte formaat hebben. Uiteraard dient dit formaat overeen te komen met het formaat van je dekbed. Heb je nog geen geschikt dekbed in bezit? Onthoud dan dat zowel je dekbed als het overtrek idealiter aan beide zijkanten zo’n twintig centimeter uitsteken. Als je dus bijvoorbeeld een matras hebt van 160 centimeter breed, dan mogen het dekbed en het dekbedovertrek gerust twee meter breed zijn.

Materiaal

Een andere cruciale factor wordt gevormd door het materiaal. Je huid maakt namelijk zeer veel contact met het dekbedovertrek. Je overtrek zal dan ook zacht en sowieso prettig moeten aanvoelen. Het heeft hierbij natuurlijk zin om na te gaan welke eerdere dekbedovertrekken je gebruikte en welke exemplaren je aangenaam vond aanvoelen. Heb je hier geen goed idee over? Wees je je er dan van bewust dat katoen en satijn voor veel mensen geschikt zijn. Dit zijn materialen die relatief fris aanvoelen, vocht goed absorberen en goed ‘ademen’. Satijn heeft bovendien een glanzende uitstraling. Vind je katoen weliswaar prettig, maar niet zacht genoeg? Dan is percale katoen een goede optie. Linnen zou dan ook geschikt kunnen zijn. Aan de andere kant kun je kiezen voor flanel. Dit doe je normaal gesproken als je het ’s nachts vaak koud hebt. Daarnaast is flanel ideaal voor de koudste nachten van het jaar.

Uiterlijk

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar je dekbedovertrek heeft een forse invloed op de totale uitstraling van je slaapkamer. Dit omdat een overtrek in uitgestrekte staat misschien wel vier vierkante meter groot is. Daarmee neemt het een groot deel van het blikveld in beslag. Het is dan ook belangrijk dat je een exemplaar kiest met een uiterlijk dat je aanstaat én dat past bij de al aanwezige kleuren, elementen en algehele sfeer in je slaapkamer. Liefhebbers van een rustgevende sfeer kiezen bijvoorbeeld waarschijnlijk voor een effen dekbedovertrek, terwijl als je een levendige sfeer prefereert eerder gaat voor een exemplaar met kleurrijke afbeeldingen.

Related Posts