Douglas hout in je tuin

Voor projecten in de tuin kan je verschillende soorten hout gebruiken. Een van de beste houtsoorten om te gebruiken in de tuin is douglas hout. Dit hout komt van de langzaam groeiende Douglasspar, afkomstig uit het Zwarte Woud in Duitsland, en tegenwoordig ook te vinden in andere Europese landen. De kleur van het spinthout (afkomstig van de buitenste ring van de boom) is geel, het kernhout is roodbruin van kleur.

Duurzaamheid

Douglas hout is een van de duurzamere houtsoorten. Het hout gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee, zelfs onder verschillende weersomstandigheden in de tuin. Het hout heeft een duurzaamheidsklasse ¾ en is een van de hardste naaldhoutsoorten. Met een behandeling met olie of beits kan het hout zelfs nog duurzamer worden.

Bewerking

Ondanks dat douglas hout een harde houtsoort is, is het toch gemakkelijk te bewerken. Met gebruik van kwalitatief goed machinaal gereedschap kan het hout goed worden gezaagd. Met spijkers en schroeven is ook goed te werken. Het is wel belangrijk om op te passen voor splijting, want zoals veel houtsoorten heeft het hout soms de neiging om te scheuren. Een andere goede optie voor het bewerken van douglas hout is het lijmen ervan.

Omvang

Een groot voordeel van douglas hout is de omvang. Omdat de douglassparren erg hoog kunnen worden (tot wel 90 meter), kan er erg lang hout uit voort komen. Je kan het douglas hout dan ook kopen in verschillende grote maten. Dit maakt het hout bijzonder geschikt voor de wat grotere projecten in uw tuin, zoals het bouwen van een schuur. 

Bron: https://houtdirect.nl/

Related Posts