Bouw iets moois in je tuin

Op dit moment is het mooi weer om in de tuin aan de slag te gaan. Het is over het algemeen droog en de temperatuur om in de tuin te werken is ook aangenaam. En met in de tuin aan de slag gaan bedoel ik ook dat het tijd kan zijn om eens een wat groter project aan te pakken. Zo kan je misschien eindelijk eens die overkapping bouwen die je altijd al wilde. Of misschien wil je al langere tijd een tuinhuis neerzetten om dingen netjes op te kunnen ruimen op een nette manier terwijl het er toch leuk uit ziet. Wacht niet langer en start met het maken van een plan! Voor je het weet is het alweer winter!

Houtsoort

Als je eenmaal een idee hebt wat je wilt bouwen en waar het moet komen, is het tijd om uit te zoeken welke houtsoort je er voor wilt gaan gebruiken. Een houtsoort die bijvoorbeeld goed geschikt is voor een dergelijk project is eiken hout. Het is namelijk uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je wel rekening mee moet houden. Die lees je hieronder. Als je dat in je achterhoofd houdt, komt het allemaal voor elkaar!

Tips

Zoals gezegd zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je hebt gekozen voor het gebruik van eikenhout. Eikenhout bevat looizuur of tannine. Op zich is dat geen probleem, alleen kan looizuur er voor zorgen dat nat eikenhout aangetast wordt als het in contact komt met ijzer. Je krijgt dan blauwzwarte plekken op het hout. Dit is te voorkomen door het juiste bevestigingsmateriaal te kiezen. Kies dus voor roestvast materiaal. Als je voor het juiste bevestigingsmateriaal kiest, zal je ook geen verkleuringen krijgen.

Er is een verschil in eikenhout dat je kan gebruiken voor buiten. Dat is een ander soort hout dan die wordt gebruik voor bijvoorbeeld vloerdelen voor binnen. Let daar dus goed op bij de aanschaf van dit hout. De fabrikant of winkel geeft dit vaak zelf heel duidelijk aan. Mocht het je niet helemaal duidelijk zijn, dan is het een goed idee om het allemaal na te vragen. 

Als laatste tip kan ik je meegeven dat het handig is om de balken die je wilt gaan gebruiken voor te boren. Dat zal je veel stress en frustratie schelen als je eenmaal bezig bent.

Dan rest mij alleen nog maar te zeggen dat ik je heel veel succes en plezier wens bij het bouwen!

Related Posts