opgezette vogel

5 tips voor het opzetten van een vogel

Het preserveren oftewel opzetten van een gewerveld dier wordt taxidermie genoemd. Dit kan een herdenking zijn van je overleden huisdier, maar ook een mooi dier uit het wild. Een opgezette vogel kan een mooie decoratie zijn in je huis. Met een beetje oefening kun je het zelf. Dus pak het dier wat tegen je ruit aan vloog op en oefen tot je een mooie opgezette vogel kunt maken, en probeer het daarna op jouw lievelingsexemplaar! Hierbij 5 tips, zodat het nog mooier wordt!

opgezette vogel
 1. Tip 1: Vries het dier in.
  Voor het opzetten van een vogel moet je wel even de tijd nemen. Als je deze niet hebt op het moment dat je het dode dier in handen krijgt, kun je deze het beste in de vriezer bewaren. Het verval staat dan stil, zodat je op een later moment de huid kunt verzorgen en de vogel kunt opzetten.
 2. Tip 2: Maak je geen zorgen over misselijkheid.
  Het kan goed voorkomen dat je misselijk wordt tijdens het opzetten van een dier. Maak je hier niet al te druk om, kies een goed moment om te stoppen en ga verder als je je weer comfortabel voelt.
 3. Tip 3: Blijf van de kop af.
  Het is bij vogels, net als bij hagedissen en vissen, de bedoeling dat je enkel de ogen, tong en hersenen verwijdert en verder van de kop afblijft. De bek van een vogel kun je bovendien niet verwijderen, al zou je het willen. Het is aan te raden de organen in de kop te verwijderen met tandartsgereedschap om de grote stukken vlees weg te halen zodat deze niet gaan stinken. Kleine stukken worden tijden de preservatie verwijderd.
 4. Tip 4: Gebruik borax.
  Leg de huid gedurende 4 dagen in een flinke laag borax. Nadien borstel je dit eraf en de huid zal niet eer vergaan.
 5. Tip 5: Zorg goed voor je opgezette vogel.
  Geef je vogel een mooie plek uit direct zonlicht, een ruimte waar je de hoeveelheid vocht goed kunt reguleren. Het zou zonde zijn als je vogel schimmel krijgt door het vocht, of dat de huid door de droogte scheurt. Stof hem regelmatig af zodat hij schoon blijft en er realistisch uit blijft zien.

Related Posts